ΑΥΓΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ

ΑΥΓΑ 


Ο ορισμός “ελεύθερης βοσκής” είναι τέτοιος ώστε η εμπορική βιομηχανία αυγών μπορεί να έχει φάρμες με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να εξακολουθεί να αποκαλεί τα αυγά “ελευθέρας βοσκής”, παρά το γεγονός ότι η διατροφή των πουλερικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα αποκαλούσαμε φυσικα
Αληθινά αυγά ελεύθερης βοσκής είναι από κότες που περιφέρονται ελεύθερα στην ύπαιθρο σε ένα λιβάδι όπου καταναλώνουν τη φυσική τροφή τους, η οποία περιλαμβάνει σπόρους, πράσινα φυτά, έντομα και σκουλήκια.

Οι μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις αυγών στεγάζουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες πουλερικά και κάποιες φορές ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Προφανώς δεν μπορούν να επιτρέψουν σε όλα να… βόσκουν ελεύθερα.

Αυτές οι περιορισμένου τύπου εκτροφής πουλερικών εγκαταστάσεις, επίσης γνωστές ως CAFO, αποτελούν την συντριπτική πηγή των εμπορικών διαθέσιμων αυγών στην αγορά.

Ο σαθρός αυτός ορισμός της «ελευθέρας βοσκής» επιτρέπει σε τέτοιες εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους ως ελεύθερης βοσκής, Παρακαλώ όμως λάβετε σοβαρά υπόψη ότι μια κότα που έχει μείνει έξω σε ένα άγονο έδαφος για πολύ λίγα λεπτά την ημέρα, και τρέφεται από ένα μόνο είδος καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακόσπορου και με γεύματα που περιλαμβάνουν συνθετικά πρόσθετα δεν είναι ελευθέρας βοσκής κότα, και απλά δεν θα παράξει τα ίδια αυγά και δεν θα παράξει την ίδια ποιότητα αυγών όπως μια άλλη κότα που τρέφεται φυσικά.

Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι πιο θρεπτικά
Το 2007, το Mother Earth News έκανε ανάλυση και κατέδειξε σαφώς τις διατροφικές διαφορές μεταξύ αυγών από ελευθέρας βοσκής όρνιθες και εμπορικά εκτρεφομένων ορνίθων. Η διαφορά αυτή δεν είναι μια περιστασιακή απροσδόκητη εξέλιξη – είναι το φυσικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της διατροφής της ωοτόκας κότας. Σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν:

1/3 λιγότερη χοληστερόλη
2/3 περισσότερη βιταμίνη Α
3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε
1/4 λιγότερο κορεσμένο λίπος
2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά
7 φορές περισσότερο β-καροτένιο

Πού και Πώς να βρείτε υψηλής ποιότητας αυγά ελεύθερης βοσκής
Η καλύτερη πηγή σας για τα νωπά αυγά είναι ένας τοπικός αγρότης. Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή, η επίσκεψη σε ένα τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής ή βιολογικών προϊόντων είναι συνήθως ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε υψηλής ποιότητας αυγά (κι αυτό με κάποια επιφύλαξη).

Πέρα από αυτό, μπορείτε να δείτε εάν τα αυγά είναι ελεύθερης βοσκής από το χρώμα του κρόκου τους. Οι κότες ελεύθερης βοσκής παράγουν αυγά με έντονο φωτεινό πορτοκαλί κρόκο, ενώ ο άτονος, υποκίτρινος κρόκος είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι παίρνετε αυγά από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχίες.



Αθώο το αυγό για την αύξηση της χοληστερίνης


Αθώο το αυγό για την αύξηση της χοληστερίνης
Για χρόνια οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης απέφευγαν την κατανάλωση τροφών που περιείχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, όπως παραδείγματος χάριν τα αβγά και οι γαρίδες.

Αυτού του είδους η χοληστερόλη όμως, την οποία οι ειδικοί ονομάζουν διατροφική χοληστερόλη, δεν φαίνεται να έχει επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μας.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η διατροφική χοληστερόλη μετατρέπεται σε αδιάλυτους εστέρες της χοληστερόλης και απεκκρίνεται από τον οργανισμό.
Με άλλα λόγια, τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν έχουν κανέναν λόγο να αποφεύγουν την κατανάλωση αβγών ή θαλασσινών.

ΑΥΓΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ




ΑΥΓΑ ΧΩΡΙΣ ΧΟΛΙΣΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟ ΠΑΠΙΕΣ ΚΑΙ ΧΗΝΟΠΑΠΙΕΣ




ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΚΛΩΣΟΜΗΧΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΠΤΗΝΩΝ